oxelösunds gästhamn, etapp 1, 2009-2010
– servicebyggnad
Byggnaden för gästhamnsfaciliteter i Oxelösund är en monolit i massivträ som nås via en strandpromenad i trä. Byggnadens form är genererad utifrån optimala solvinklar och väderstreck för dels solpanelens funktion, dels för takfönstrens funktion som dagsljusintag.
modern form med maritim förankring
Massivträstommen är exponerad exteriört i fasaderna, takbeläggningen är också i trä, ett sk faltak. Hela exteriören är ytbehandlad med väldoftande ”bryggsmörja” eller ”Roslagsmahogny” – en mörkpigmenterad, traditionstyngd blandning av tjära med linolja. Interiörerna är havsblått monokroma med detaljer i teak.
grön våg
Vi har en grön baktanke med alla våra projekt. Anläggningen innehåller miljöteknik i form av solpaneler och värmepump för tappvarmvatten, rörelsedetektorer och sensorer för reglering av belysning, tappvatten och vädring via takfönster. Energisnål belysning och apparatur används.
Förutom att integrera cleantech-system i byggnader, har vi som arkitekter möjlighet att åstadkomma verkliga besparingar vad gäller både miljö och förvaltningskostnader med hjälp av sk passiva klimatsystem via våra byggnaders form, väderstrecksorientering och läge i landskapet/stadslandskapet. Exempel på passiva klimatsystem i gästhamnsbyggnaden i Oxelösund är utjämning av temperatursvängningar under dygnet via en stomme i massivträ – den tunga stommen ackumulerar värme under dagen, värmen återges under kalla nätter. Ett annat exempel är dagsljusintag via takfönster placerade där den mest intensivt uppvärmande solinstrålningen från söder undviks. Ett tredje exempel är evakuering av fukt och överskottsvärme via självdrag genom takfönstren.
Ytterligare en miljöaspekt av anläggningen är genomgående miljöriktiga byggmaterial. Gästhamnsanläggningen är dessutom i sin helhet Blå Flagg-klassad, och den driftas i samarbete med Håll Sverige Rent.
destinationsutveckling genom arkitektur
Idag är en gästhamn mycket mer än nödvändig basservice för båtfolk. Modern gästhamnsverksamhet går ut på att göra båtlivet mer angenämt och skärgården mer lättillgänglig för fler under en större del av året. I samarbete med Promarina utformar vi anläggningar som förlänger båtsäsongen, erbjuder rekreativa upplevelser även i dåligt väder, och som också har attraktionskraft off season. Vi utformar anläggningarna så att de både länkar båtgäster med ortens attraktioner och erbjuder allmänheten från land en upplevelserik länk till vattnet – ett sätt att boosta hela orten som turistdestination!
– Solpaneler och värmepump för uppvärmning av tappvatten.
– Återvinning av värme i frånluft och avloppsvatten.
– Utjämning av temperatursvängningar under dygnet via stomme i massivträ. Den tunga stommen ackumulerar värme under dagen. Värmen återges under kalla nätter.
– Evakuering av fukt och överskottsvärme via självdrag genom takfönster.
Utöver den nya byggnaden för gästhamnsfaciliteter i Oxelösund har nya bryggor kommit på plats. Inför säsongen 2011 fick gästhamnen ytterligare ett tillskott i form av nytt hamnkontor med butik, café och en gästhamnslounge.
miljöteknik och klimatanpassad arkitektur – aktiva system
– Rörelsedetektorer och sensorer för reglering av elektrisk belysning, tappvatten och vädring via takfönster.
miljöteknik och klimatanpassad arkitektur – passiva system
– Dagsljusintag via takfönster i väderstreck, där den mest intensivt uppvärmande solinstrålningen från söder undviks.
oxelösunds gästhamn är publicerad i
Tidskriften RUM, nr 1-2011, Havet i centrum i Oxelösund
Oxelösunds gästhamn. Text: Katarina Gold.
ArchDaily , 2010-10-30, ”Oxelösund Marina / YAJ Arkitekter ”
Läs artikeln>
Archello, 2010-11-03, ” Oxelösund Marina / Oxelösund, Sweden ”
Läs artiklen>
Båtliv, 2010-04-22, ”Destinationsutveckling i skärgården”
Läs artikeln >
Tidningen Fastighetsaktien, 2010-04-24, ”YAJ utvecklar skärgården”
Läs artikeln >
oxelösunds gästhamn, etapp 2, 2010-11
– reception med butik, café och kontor
Byggnaden för reception, sjöbutik, café och gästhamnskontor i Oxelösunds gästhamn öppnar sig mot hamninloppet för att lotsa och välkomna inkommande båtgäster. Utvändiga rumsligheter i anslutning till byggnaden är utformade för att ge besökare solvända sittplatser i lä med utsikt över vattnet och båtarna. Läs mer nedan.
Precis som syskonbyggnaden för gästhamnsservice från hamnens första utbyggnadsetapp, är det här huset en massivträkonstruktion, där massivträstommen är exponerad exteriört i fasaderna. Takbeläggningen är också i trä, ett sk faltak. Taket och fasaderna mot land är behandlade med väldoftande ”bryggsmörja” eller ”Roslagsmahogny” – en mörkpigmenterad, traditionstyngd blandning av tjära med linolja. Invändigt är väggar och tak ljust vita, liksom i de anslutande utvändiga rum, som byggnaden omfamnar mot söder och väster. Gamla betongfundament från tidigare konstruktioner i hamnen har bibehållits och integrerats i den nya anläggningen. Bl a lånar ett fd isverk sin grundläggning till den nya gästhamnsbyggnaden.
Den fasta inredningen är havsblå. Ett båtskrov har inspirerat oss till receptions- och cafédiskens form. En vattenyta i närbild laminerad på en glasskiva bildar fond åt reception och café.
Byggnaden nås via ett trädäck med belysning och ett antal sittplatser. Trädäcket sammankopplar receptionsbyggnaden med gästhamnens bryggor och med byggnaden för gästhamnsservice. Däcket avslutas österut med gradänger att sitta i, som trappar ner mot vattnet och hamninloppet.
Gästhamnsanläggningen är utformad för att både länka båtgäster med Oxelösund och för att erbjuder allmänheten från land en upplevelserik länk till vattnet.
arkitekter Ylva Lindstedt och Jonas Nyberg
beställare Viamare Promarina Management
plats Oxelösund
skede färdigställt
år 2010-2011
area 50 kvm
entreprenör Rydbergs Bygg
stomleverantör X-house
energikonsult Incoord
foto Helena Eriksson och Jonas Nyberg
oxelösund gästhamns reception är publicerad i
båtnytt, nr 8-2011, ”Båtnytt spanar in… ”